1. Ajvar azaz paprikalekvár
Hozzávalók:
5 kg piros paprika (legjobb a kapia), 2 kg padlizsán, 3 fej fokhagyma
Szirup:
1,5 l víz, 4-5 dl ecet, 12,5 dkg cukor, 5 dkg só.
A paprikát félbe vágjuk, megtisztítjuk a padlizsánt, mindet felkockázzuk. Ezt szirupban, a fokhagymával együtt, egy kicsit megfőzzük, amíg meg nem változtatja a színét. Húsdarálón ledaráljuk, majd kb. 60 percig lassú tűzön, állandó keverés mellett megfőzzük. Hozzáadunk 1 csomag tartósítószert (szalicil vagy Na benzoát) és hozzákeverünk 8 dl olajat.
Üvegbe töltjük, majd száraz dunctba tesszük 2-3 napra.
Nagyon finom sültekhez, de a gyerekem akár kenyérre kenve is imádja :)
2. Gombakrém avagy gombás melegszendvics
Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 nagyobb fej vöröshagyma vagy lilahagyma
25 dkg margarin
2 dl tej
3 evőkanál liszt
1 evőkanál majoranna
1 teáskanál bors
1 teáskanál fűszerkeveré vagy pirospaprika
1 teáskanál ételízesítő
A gombákat jól megmossuk és turmixgéppel aprítjuk. A hagymát megpucoljuk és azt is apróra vágjuk, vagy turmixgéppel aprítjuk. 10-15 dkg margarinon megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük a gombát és hagyjuk pirulni. Levet fog engedni, azt hagyjuk elpárologni. Amikor már csak a zsírja marad, rászórjuk a lisztet és belekeverjük a tejet. Jól elkeverjük és felforraljuk. Ekkor levesszük a tűzről és beletesszük a fűszereket, majd a végén a megmaradt margarint, hogy elolvadjon. Hagyjuk kihülni.
Hűtőben több napig is eláll. Melegszendvicsnek kiváló.