Receptek lischitől

Élvezettel enni, inni, felér egy ...

Manapság nem olcsó mulatság szeszes italt venni, hisz aranyáron adják. Mi viszont ha bulizunk, sokan vagyunk és ha mindent meg kellene venni készen, akkor a gatyánk is rá menne. Főleg azért, mert buli egy évben nem csak egyszer van.

Ha már nem vesszük meg, de inni azért szeretünk (mértékkel), akkor megcsinájuk magunknak.

Ha nincs 96%-os alcoholunk, akkor használjunk helyette vodkát, csak figyeljünk annak alcohol fokára. Általában 2,5 x-se kell belőle. Sajnos vodkából már nem olyan finom.

1. Áfonya, meggy, feketeribizli, szeder likőrök (külön vagy vegyesen)

Hozzávalók:

  • 1 kg gyümölcs
  • 1 l 96%-os alcohol
  • 1 kg cukor
  • 2 l víz

A gyömlcsöt megmossuk és egy 5 lieres befőttes üvegbe tesszük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük az alcoholt, elkeverjük és ráöntjjük a gyümölcsre, majd megkeverjük. Lezárjuk a fedelével és 2-3 naponta megkeverjük 2 hétig, majd egyre ritkábban.

Minél tovább áll, annál finomabb lesz, de 4-6 hetet mindenképpen várjunk vele.

Amikor késznek nyilvánítjuk, leszűrjük. Közben tetszőleges üvegeket tisztára mosunk, tesszünk bele a gyümölcsből és ráöntjük a leszűrt levet. Lezárjuk és vagy megisszuk, vagy tároljuk.

4-4,5 liter lesz belőle.

afonya_likor.jpg

 

2. Vegyes likőr tavasztól őszig (hidegen)

Amikor elkezdenek érni a bogyós gyümölcsök, lehet csinálni ezt az isteni likőrt is. Mivel ez nagyobb mennyiség lesz, válasszunk hozzá egy nagy üveget, 5-10 litereset.

Hozzávalók 1 rész adagra:

  • 10 dkg gyümölcs
  • 1 dl 96%-os alcohol
  • 2 dl víz
  • 10 dkg cukor

Az első érett gyümölcsből - ami talán a földieper - teszünk az üvegbe a fent leírt mennyiségből és a hozzávalókat is beleöntjük, majd lezárjuk. Amikor a következő gyümölcs beérett (mondjuk a meggy), mehet a követező adag. Ezt mindaddig csináljuk míg van hely az üvegben és érnek a gyümölcsök. Minden alkalommal elkeverjük, hogy a cukor oldódjon. Mire elérkezik az ősz, jó sok likőrünk lesz. Ezt is szűrhetjük és tehetjük kisebb ( 0,7 vagy 1 literes) üvegekbe, de hagyhatjuk akár ebben a nagyban is. Ha nincs sok féle gyümölcsünk, akkor az adagokat duplázhatjuk is, de variálhatjuk ahogy akarjuk, csak az egységnyi mennyiség legyen meg.

 

3. Citrom likőr (Limoncello)

Hozzávalók:

  • 12 db citrom
  • 1 kg cukor
  • 1 l 96%-os alcohol
  • 2 l víz

A citromot jól megmossuk és meghámozzuk. A lehámozott héjat beletesszük egy üvegbe. A citrom húsát kifacsarjuk és a levét is az üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük az alcoholt. Lezárjuk és néha megkeverjük, de ehhez nem kell kinyitnunk az üveget, csak lötyögtessük meg. 4-6 hétig hagyjuk így. Ezt követően a cukrot a vízben feloldjuk, majd ráöntjük a citromos alcoholra, melyből előzőleg eltávoítottuk a héját. Üvegekbe töltjük és kész a finom nedü. Nevetés

3,5-4 liter lesz belőle.

 

4. Mézeskalács likőr

Hozzávalók:

  • 45 dkg mogyorókrém
  • 6 dl kávétejszín
  • 1 dl 96%-os alcohol
  • 2 dl víz
  • 3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

A mogyorókrémet vízfürdő felett felolvasztjuk. Amikor már folyós állagú levesszük a tűzről és belekeverjük a fűszerkeveréket, majd hozzáöntjük a tejszínt, vizet és alcoholt. Habverővel addig keverjük, míg teljesen homogén nem lesz. 

Amikor kész, üvegbe töltjük és legalább 24 órára hűtőbe tesszük.

Fogyasztás előtt jól felrázzuk.

 

5. Birsalma likőr

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 1 l 96%-s alcohol
  • 2 l víz
  • 1 kg cukor

A vízben feloldjuk a cukor, majd beleöntjük az alcoholt és egy nagy üvegbe tesszük az egészet.  A birsalmát meghámozzuk és lereszeljük, majd azt is üvegbe tesszük és lezárjuk. 2 hétig hagyjuk álnni, közben amikor arra járunk összerázzuk. Én nem hámozom és reszelés helyett szeletelem. Jobban kijön az aromája.

s6000782.jpg

2-4 hét múlva leszűrjük és üvegekbe töltjük. A megmaradt birsalmából érdemes kinyomkodni a levet, mert jópár pohárnyi marad benne Kacsintás

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 6
Heti: 7
Havi: 19
Össz.: 17 128

Látogatottság növelés
Oldal: Likőrök, pálinkák
Receptek lischitől - © 2008 - 2024 - lischi.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »