Manapság nem olcsó mulatság szeszes italt venni, hisz aranyáron adják. Mi viszont ha bulizunk, sokan vagyunk és ha mindent meg kellene venni készen, akkor a gatyánk is rá menne. Főleg azért, mert buli egy évben nem csak egyszer van.
Ha már nem vesszük meg, de inni azért szeretünk (mértékkel), akkor megcsinájuk magunknak.
Ha nincs 96%-os alcoholunk, akkor használjunk helyette vodkát, csak figyeljünk annak alcohol fokára. Általában 2,5 x-se kell belőle. Sajnos vodkából már nem olyan finom.
1. Áfonya, meggy, feketeribizli, szeder likőrök (külön vagy vegyesen)
Hozzávalók:
A gyömlcsöt megmossuk és egy 5 lieres befőttes üvegbe tesszük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd beleöntjük az alcoholt, elkeverjük és ráöntjjük a gyümölcsre, majd megkeverjük. Lezárjuk a fedelével és 2-3 naponta megkeverjük 2 hétig, majd egyre ritkábban.
Minél tovább áll, annál finomabb lesz, de 4-6 hetet mindenképpen várjunk vele.
Amikor késznek nyilvánítjuk, leszűrjük. Közben tetszőleges üvegeket tisztára mosunk, tesszünk bele a gyümölcsből és ráöntjük a leszűrt levet. Lezárjuk és vagy megisszuk, vagy tároljuk.
4-4,5 liter lesz belőle.
2. Vegyes likőr tavasztól őszig (hidegen)
Amikor elkezdenek érni a bogyós gyümölcsök, lehet csinálni ezt az isteni likőrt is. Mivel ez nagyobb mennyiség lesz, válasszunk hozzá egy nagy üveget, 5-10 litereset.
Hozzávalók 1 rész adagra:
Az első érett gyümölcsből - ami talán a földieper - teszünk az üvegbe a fent leírt mennyiségből és a hozzávalókat is beleöntjük, majd lezárjuk. Amikor a következő gyümölcs beérett (mondjuk a meggy), mehet a követező adag. Ezt mindaddig csináljuk míg van hely az üvegben és érnek a gyümölcsök. Minden alkalommal elkeverjük, hogy a cukor oldódjon. Mire elérkezik az ősz, jó sok likőrünk lesz. Ezt is szűrhetjük és tehetjük kisebb ( 0,7 vagy 1 literes) üvegekbe, de hagyhatjuk akár ebben a nagyban is. Ha nincs sok féle gyümölcsünk, akkor az adagokat duplázhatjuk is, de variálhatjuk ahogy akarjuk, csak az egységnyi mennyiség legyen meg.
3. Citrom likőr (Limoncello)
Hozzávalók:
A citromot jól megmossuk és meghámozzuk. A lehámozott héjat beletesszük egy üvegbe. A citrom húsát kifacsarjuk és a levét is az üvegbe tesszük, majd hozzáöntjük az alcoholt. Lezárjuk és néha megkeverjük, de ehhez nem kell kinyitnunk az üveget, csak lötyögtessük meg. 4-6 hétig hagyjuk így. Ezt követően a cukrot a vízben feloldjuk, majd ráöntjük a citromos alcoholra, melyből előzőleg eltávoítottuk a héját. Üvegekbe töltjük és kész a finom nedü.
3,5-4 liter lesz belőle.
4. Mézeskalács likőr
Hozzávalók:
A mogyorókrémet vízfürdő felett felolvasztjuk. Amikor már folyós állagú levesszük a tűzről és belekeverjük a fűszerkeveréket, majd hozzáöntjük a tejszínt, vizet és alcoholt. Habverővel addig keverjük, míg teljesen homogén nem lesz.
Amikor kész, üvegbe töltjük és legalább 24 órára hűtőbe tesszük.
Fogyasztás előtt jól felrázzuk.
5. Birsalma likőr
Hozzávalók:
A vízben feloldjuk a cukor, majd beleöntjük az alcoholt és egy nagy üvegbe tesszük az egészet. A birsalmát meghámozzuk és lereszeljük, majd azt is üvegbe tesszük és lezárjuk. 2 hétig hagyjuk álnni, közben amikor arra járunk összerázzuk. Én nem hámozom és reszelés helyett szeletelem. Jobban kijön az aromája.
2-4 hét múlva leszűrjük és üvegekbe töltjük. A megmaradt birsalmából érdemes kinyomkodni a levet, mert jópár pohárnyi marad benne