Receptek lischitől

Élvezettel enni, inni, felér egy ...

Azt mondják ahány ház, annyi szokás és ez így van a savanyúságokkal is. Irtózatos mennyiségű recept található, de valahogy nekem mindegyikkel van valami bajom. Sokat kipróbáltam már, mert gondotam "beújítok", de azt hiszem még mindig maradok a saját bevált receptemnél.

Tehát íme az alaplé recepteje és ehhez már a télirevalót csak variálni kell.

Alaplé:

  • 5 kg zölsdég
  • 0,5 l 10%-os ecet
  • 2 l víz
  • 5 evőkanál só
  • 5 evőkanál cukor
  • 1/2 tasak Na-benzoát
  • 5 g borkén
  • bors, mustármag, koriander

A zöldségeket alaposan megmossuk, szárát levágjuk. Az üvegeket is jól elmossuk a fedelükkel együtt. Ezt követően a zödségeket üvegbe tesszük (lehetőleg valami rendszert vigyünk bele, mert így lesz szép a külalak). Szórjuk bele a borsot, mustármagot és koriandert. Tetszőlegesen és az üvegtől függ a mennyiség, én csak úgy szemre szoktam, általában egy kisüvegbe egy csipet mindenből.

Megfőzzük az alaplét. Feltesszük a vizet az ecettel főni. Köze beletesszük a cukrot és a sót. Amkor felforr, levesszük a tűzről és beletesszük a tartósítót és a borként. Elkeverjük és forrón ráöntjük a zöldségre ami már üveben van. Nem zárjuk le, csak rátesszük a fedőt. A zöldség folyamatosan lassan be fog inni valamennyi levet és a levegő is kezd kiszorulni ami beakadt valahol a zöldségek között. Néhány óra múlva a hiányzó levet pótoljuk a megmaradt főzetből és ezt mindaddig csináljuk, míg annyira tele nem lesz az üveg, hogy ellepi a zöldséget és már nem kell pótolni. Amikor kész, jó erősen lezárjuk az üvegeket és sötét, lehetőleg hűvös helyre tesszük.

Kiváló recept, a borkénnek köszönhetően a zöldség ropogós marad.

Innentől azokat a recepteket töltöm fel, melyek az alaptól eltérnek, vagy valamiért érdekesek.

1. Géva gomba (fűzfa gomba) savanyúság

Hozzávalók:

  • alaplé
  • tárkony

A gombát alaposan megtsztítjuk és az öreg fásult részeket eltávlítjuk. Mivel ez a gomba nem igazán esik össze, nagyon vékonyra szeljük. Lehet V gyalun, de nekem ez nagyon hosszadalmas és sokszor lereszelem az ujjam, javaslom a kenyérszeletelő gépet. Legvékonyabbra állítjuk és nagyon hamar leszeleteljük vele a gombát.

A gombát egy nagyobb főzőedénybe tesszük és öntünk alá egy kis vizet, hogy ne égjen le. Pároljuk addig, míg nem látjuk, hogy egy kicsit összeesett. Ha vékonyra szeltük, ez 10-15 perc.

Közben az alaplevet is elkészítjük.

A gombát üvegekbe töltjük, beleszórjuk a fűszereket és a tárkonyt, majd jöhet rá az alaplé. Nem igazán marad levegős és nem is issza be a levet, így teletöltjük, majd le is zárhatjuk és vihetjük a sötét hűvös helyre.

s6000770.jpg

Télen nagyon finom és ízletes savanyúság Vigyor

 

2. Vödrös csalamádé hidegen

Hozzávalók:

  • 2 kg paprika
  • 1 kg hagyma
  • 1 kg sárgarépa
  • 2 fej vagy 4 kg káposzta
  • 2 kg zöld paradicsom
  • 2 kg uborka

Alapléhez:

  • 40 dkg só
  • 1 kg cukor
  • 8 l víz
  • 1 l 20%-os ecet
  • 3 kávéskanál Na-benzoát
  • 2 kávéskanál borkén
  • bors, musármag, babérlevél ízlés szerint

A zöldségeket amiket mosni kell megmossuk, amit puconi kell, megpucoljuk, a káposztának pedig a külső leveleit eltávolítjuk. Mindet szépen finom vékonyra szeleteljük. Én ezt is a kenyérszelelő géppel csinálom, mert gyors, egyenletes és hajszálvékony minden.

Amikor minden le van szelve, rengetegnek tűnik, de nem kell aggódni, felére össze fog esni. Mindet beletesszük egy jó nagy tálba. Én egy babafürdető kádba teszem, éppen elfér benne. Jól összekeverem, hogy homogén legyen, majd ráöntöm a sót. Hagyom állni és fél óránként megkeverem, ahogy esik össze. Kb. 2 óra múlva ráöntjük a cukrot és tovább kevergetjük fél óránként. Amikor már úgy látjuk, hogy teljesen összeesett, akkor ráöntjük a vizet és az ecetet, majd a tartósítószert és a borként. Jól öszekeverjük és abba a vödörbe tesszük, amiben tárolni fogjuk. A vödör tetős kell, hogy legyen, mert a végén légmentesen le kell zárni. Tehát beletesszük a vödörbe és annyi levet teszünk hozzá, hogy ellepje. Ezután lezárjuk és mehet a sötét, hűvös helyre. Üvegekbe is tehetjük, a végeredmény ugyan az, csak akkor sok-sok üvegre lesz sükségünk.

Mindezt rögtön vödörben is csinálhatjuk, csak akkor nem várjuk meg, hogy összeessen a zöldség, hanem mindent egyszerre beleteszünk. Így is finom lesz, de a babakádas szerintem finomabb. Vigyor

csalamade.jpg

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 1
Heti: 23
Havi: 33
Össz.: 18 238

Látogatottság növelés
Oldal: Savanyúságok
Receptek lischitől - © 2008 - 2025 - lischi.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »