Gondolkoztam, hogy a birsalmasajt melyik kategóriába tartozik, de nekem valahogy egyikbe se. Ezért került az egyebek közé. Egyenlőre nem tudom, lesz-e még olyan ami ide kerül.
1. Birsalmasajt
Hozzávalók:
Megtisztítunk 5 szép közepes méretű birsalmát, ez kb 1 kg pépnek fog megfelelni. Körömkefével megsikáljuk, vagy mosogató szivacs is jó a dörzsi felével használva. Ez után beletesszük egy lábasba és annyi vizet öntünk rá, hoy ellepje. Főzzük kb. 30 percig. Ezalatt teljesen megfől és szét is reped a bőre, ami nem baj. Leöntjük a forró vizet, öntünk rá hideget, hoy lehüljön a gyümölcs, különben nem tudjuk megfogni. Várhatunk is, hogy magától kihüljön, de nekem ez így jobb. Ha van benne hibás rész, azt kivágjuk, a többit pépesítjük. Erre a turmixgép tökéletes, de lehet botmixerrel is. A pépet egy lábasba tesszük (kerámiabevonatú kiváló, mer nem ragad és nem ég le benne a massza), hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és citromlevet, mad főzzük egészen addig, míg keveréskor nem látunk a tetjén egy hártyaréteget. Ekkor már biztos jó. Nálam ez 30-45 perc, de igazából attól függ mennyire lédús a gyümölcs. Mielőtt kész lenne, beletesszük a durvára darabolt diót és hagyjuk kb. 10 percig együtt főlni, hogy a dió kissé megpuhuljon.
Teflon vagy akár szilkon formát is használhatunk a formázásra. Ha teflont, akkor béleljük ki folpackal és úgy öntsük bele a már nem túl forró birsalmasajtot.
24 órán át hagyjuk a formában, majd vegyük ki és hagyjuk szikkadni. Minél jobban kiszárad, annál tovább eláll. Célszerű kiszáradás után sütőpapírba csomagolni a hosszú tárolás érdekében. Sötét, hűvös helyen tároljuk.